top of page

Proces van de applicatie

​

​

Concept

Voor de tussentijdse presentatie is een concept uitgewerkt van het inlogscherm, het overzichtsscherm en het menu. Dit concept was aan de hand van het pakket van eisen uitgewerkt.

​

​

Concept.PNG

​

​

Flowchart

Om in kaart te brengen welke schermen naast het inlogscherm, het overzichtsscherm en het menu uitgewerkt diende te worden, is een flowchart opgesteld. Dit flowchart is als basis gebruikt om alle schermen voor de applicatie uit te werken.

 

Flowchart applicatie.png

 

 

Brainstormen

Aan de hand van het flowchart is een brainstormsessie gehouden. Tijdens deze brainstormsessie zijn ideeën bedacht over de indeling van de diverse schermen. Bij deze ideeën is rekening gehouden met de doelgroep en de wensen/eisen die uit de interviews en enquêtes naar voren kwamen.

 

Er is gekozen om alle parameters die uit het pakket van eisen kwamen, uit te werken. Deze keuze is gemaakt omdat de applicatie dan zo compleet mogelijk aansluit op het pakket van eisen en de applicatie zoals het in de ideale situatie zal zijn, getest kan worden.

 

De grenzen van groen, oranje en rood die gebruikt worden zijn gebaseerd op de EWS-score. De grenzen van de parameters van een patiënt met COPD zullen gepersonaliseerd dienen te worden en deze score geeft de officiële Early Warning Score voor verpleegkundige in een algemene situatie.

 

Daarnaast zijn schermen voor de doelen en de notities bedacht. Dit waren originele ideeën die uit de brainstormsessie in de vorige periode gekomen zijn. Tijdens de testen willen wij te weten komen of de patiënten met COPD en fysiotherapeuten deze opties handig zouden vinden. Op basis van deze mening zullen deze opties wel of niet behouden worden.

 

Bij het design van de applicatie zal rekening met de cognitieve ergonomie gehouden worden. Uit de doelgroepanalyse kwam dat de doelgroep, patiënten met COPD, volgens literatuuronderzoek vooral bij de leeftijd van 65+ optreedt. Deze mensen leren en willen minder snel nieuwe dingen uitproberen.  Er zullen daarom zoveel mogelijk herkenbare aspecten in de applicatie geplaatst worden, zodat het confrontatietype van het gebruik zoekend en al snel plannen zal zijn. De herkenbaarheid zal in de kleuren, iconen, teksten en lay-outs toegepast worden.

 

Wat betreft sensorische ergonomie kan zicht en tast toegepast worden. Met kleuren en iconen zal zichtbaar gemaakt worden wat belangrijk is, zodat het zicht naar de belangrijkste informatie getrokken wordt. Daarnaast wordt tast toegepast door de koppelingen in de applicatie werkzaam te maken. Bij Adobe XD is het niet mogelijk om het geluid toe te passen, dus dit zal een aanbeveling zijn bij de uiteindelijke applicatie.

​

​

 

Brainstorm3.PNG
Brainstorm1.PNG
Brainstorm2.PNG
Brainstorm.PNG

 

 

Ideeën uitwerken in illustrator

De ideeën van de brainstorm zijn in het programma illustrator uitgewerkt. Het design zag er als volgt uit:

​

 

ideeen uitwerken.PNG

 

 

Design aanpassen

Tijdens een brainstorm is het design van de applicatie verder aangepast zodat het design een professionelere uitstraling zou krijgen. Bij dit ontwerp is rekening met het zicht van de doelgroep gehouden en het contrast van de kleuren. Het ontwerp zag er daarna als volgt uit:

​

 

Vernieuwd design.PNG
manier van ademhalen aangepast.PNG

​

 

 

Aanpassing parameter

Nadat de sensoren met Ultimo werkzaam waren gemaakt, zijn de gegevens van deze sensoren

geanalyseerd. De gegevens die de sensoren in Ultimo gaven, zouden niet voor de patiënten met COPD

te begrijpen zijn. Op basis van de cognitieve ergonomie is er gekozen om de ademhalingsfrequentie en

de manier van ademhalen samen te voegen. De borst- en buikademhaling laten de frequentie van beide ademhalingen zien. Dit gegeven is duidelijker dan de rek van de sensoren. De aanpassing is in de

afbeelding hiernaast aangepast.

​

​

​

 

 

 

Kleurenonderzoek

De applicatie dient voor iedere gebruiker bruikbaar te zijn, dus ook voor patiënten met kleurenblindheid. De applicatie is met behulp van een site gecontroleerd op de verschillende vormen van kleurenblindheid. Uit het onderzoek bleek dat de volgende toepassingen belangrijk zijn om in het design te verwerken: veel lijnen en schaduwen; linkjes underlinen; outline geven aan kleurvlakken; hoog contrasterende kleuren en vermijd laag contrast combinaties.

 

De applicatie is na het literatuuronderzoek aangepast door de belangrijke gegevens met een dikke lijn te omlijnen. Daarnaast is de kleur rood naar een hoog contrast rood veranderd en de kleur groen naar een laag contrast groen veranderd.

 

Uit het algemene kleurenonderzoek bleek dat het belangrijk is om de kleuren neutraal, zacht en niet afleidend van de functie van de applicatie te ontwerpen, associaties te gebruiken en de iconen en/of afbeeldingen moeten direct herkenbaar zijn.

De applicatie zag er na het onderzoek als volgt uit:

 

Na kleurenonderzoek.PNG

​

 

 

Het literatuuronderzoek naar de kleuren in een applicatie en kleurenblindheid is via de knop te bekijken. De belangrijke onderdelen van dit onderzoek zijn hierboven al benoemd.

​

​

Resultaat voor de testen

De groepsleden hebben de applicatie zelf op diverse mobiele telefoons getest voor de testfase inging. Dit is gedaan om problemen tijdens de testen te voorkomen en vooral inhoudelijk feedback op de applicatie te verkrijgen.

 

Uit de testen is gekomen dat:

1. De knoppen niet altijd functioneren.

2. De persoon op de startpagina, die geen functie heeft, is erg groot. Hierdoor zijn de knoppen, die functie hebben, kleiner en minder opvallend.

3. Het icoon voor het activiteitenpatroon is niet duidelijk.

4. De grenzen van de parameters zijn niet in de applicatie verwerkt.

5. De grafieken van de dag, week en maand zijn niet duidelijk voor patiënten.

6. In de applicatie is het nu niet mogelijk om in te zoomen.

​

De punten 1 tot en met 5 zijn in de applicatie aangepast. Punt 6 was met het programma Adobe XD niet mogelijk en wordt als aanbeveling meegenomen.

​

​

Eindproduct

Via onderstaande link kan de applicatie met het wachtwoord "SmartShirt1"geopend worden.

https://xd.adobe.com/view/f6dd9101-01e2-4af5-4b61-ee216c3b02e7-80ec/?fullscreen

 

Het design van de applicatie ziet er als volgt uit:

Eindontwerp 1.png
Eindontwerp 2.png
Eindontwerp 3.png
Eindontwerp 4.png
Eindontwerp 5.png

© 2019 door Studenten van de minor Ergonomisch Ontwerpen.

Kinetic analysis.png
Avans_Hogeschool_Logo.svg.png
bottom of page