Onderbouwing
Define-fase
Define-fase
Pakket van eisen
Iedere opgestelde eis die in het pakket van eisen opgenomen is, is uit onderzoek afkomstig. Per eis wordt toegelicht uit welk onderzoek de eis afkomstig is.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Concept
Concepten kledingstuk
​
Concept 1
Sensoren: Bij concept 1 zal er op elke positie (tepel/BH-lijn en navel-lijn) slechts één reksensor rondom toegepast worden. Mocht dit genoeg zijn om een zuivere meting te geven dan zal dit concept uiteindelijk ook het goedkoopste zijn om te produceren.
De EMG sensor bestaat uit twee delen, dit zijn de EMG-elektrodes en een referentie elektrode. De referentie elektrode zullen zo dicht mogelijk op een bot geplaatst worden. In dit geval zal dat op de hoogte van de cervicale wervels zijn (C7, Vertebra Prominens). De EMG-elektroden zullen op de m. Trapezius geplaatst worden. Voor de exacte plaatsing zullen de richtlijnen van Seniam gevolgd worden.
Daarnaast zal het verschil worden gemeten van 2 verschillende soorten sensoren waarbij gekeken zal worden naar de nauwkeurigheid.
Design: Er is gekozen voor een brede hals en een wijde opening bij de armen. Dit is gedaan om elke vorm van overbodig stof te vermijden i.v.m. warmte/strak rond de hals. Daarnaast zijn er 2 verschillende soorten ritsen afgebeeld (een korte en een lange). Een lange rits is handiger in het gebruik omdat de gebruiker zijn/haar handen niet boven het hoofd hoeft te houden. Sommige mensen met COPD hebben namelijk aangegeven buiten adem te zijn als iets over het hoofd aangetrokken moet worden. De vraag hierbij is of de werking van de sensoren zal lijden onder het feit dat het begin en eindpunt aan de voorkant van het shirt zullen zitten. Dit zal dus getest moeten worden.
​
Concept 2
Sensoren: Bij concept 2 zullen de reksensoren op zowel de BH/tepel-lijn als rond de navel, gekruist over elkaar lopen. Er wordt getest wat het kruisen van de reksensoren voor effect heeft op de metingen van de verschillende ademhalingen. Er zijn tweemaal zoveel reksensoren nodig en de productiekosten liggen iets hoger als dat van concept 1.
De sEMG sensoren zijn gelijk aan concept 1.
Design: Als de sensoren wasbaar zijn zullen deze vastgenaaid worden aan het shirt. Mocht dit niet zo zijn, dan kan er gebruikt gemaakt worden van klittenband of een vakje in het shirt. De boardcomputer zal verwijderbaar moeten zijn en zal vastgemaakt moeten worden met bijvoorbeeld klittenband. Tevens zal er getest moeten worden welke stof het beste is voor het ontwerp. Mensen met COPD kozen namelijk met het grootste deel voor katoen, maar dit kan komen doordat er een tekort is aan kennis over de overige stoffen.
​
Concept 3
Sensoren: Bij concept 3 wordt er getest of het mogelijk is om met meerdere reksensoren per meetlocatie te meten. Er zou dan getest kunnen worden of dit invloed heeft op het krijgen van een betrouwbaardere meting. Ook zou het kunnen helpen bij het produceren van een type shirt wat door mensen van verschillende lichaamsbouw gedragen kan worden. Door meerdere sensoren per positie te gebruiken zou er bijvoorbeeld een gemiddelde gemeten kunnen worden per positie. Wat ervoor zorgt dat de sensoren niet precies op één plek geplaatst hoeven te worden. Wel zal dit het duurste ontwerp worden en zal het ook een grotere uitdaging meebrengen bij het technische aspect.
De plaatsing van de sEMG sensoren zijn gelijk aan de overige concepten.
Design: Er kan ook gekozen worden voor een ontwerp waarbij de stof minder strak op het lichaam aansluit op de plekken waar geen sensoren zitten. Het doel is om hiervoor ook een ontwerp te maken zodat dit getest kan worden bij de gebruikers.
​
​
​
Concept applicatie
Bij het concept is ervoor gekozen om een account als inlogoptie toe te passen. Deze keuze komt voort, omdat deze optie de mogelijkheid geeft om zowel op mobiele telefoon als computer in te loggen. De gegevens worden daarnaast met een persoonlijk wachtwoord beschermd en zijn niet inzichtelijk voor niet bevoegden.
De hoofdpagina bestaat uit een te personaliseren personage, waardoor de applicatie persoonlijker aan zal voelen. Er is gekozen om de parameters niet direct inzichtelijk te maken, zodat de gebruiker gegevens niet kan verwarren en de applicatie overzichtelijk blijft. Er wordt van kleur en iconen gebruik gemaakt om herkenbaarheid te creëren. De parameters zullen groen/oranje/rood kleuren op basis van de te meten gegevens. Wanneer de parameter groen gekleurd is, betekent dit dat de parameter binnen de gewenste grenzen gelegen is. Wanneer de parameter oranje gekleurd is, betekent dit dat de parameter de verkeerde kant op gaat en rood betekent dat de gebruiker aanpassingen zal dienen te verrichten om de parameter binnen de gewenste grenzen te krijgen.
De parameters zullen door het inklikken van de icoon of via het menu individueel bekeken kunnen worden. De inzichtelijkheid van de parameters zijn per parameter anders, omdat de gewenste inzage per parameter verschillend is.
Ten slotte zal er gekeken worden of het mogelijk is om doelen in te stellen en een dagelijks overzicht te genereren. Zo kan de gebruiker een doel stellen om zichzelf te blijven motiveren en zal een dagelijks overzicht ervoor zorgen dat de gebruiker duidelijk weet wat de grenzen zijn. Op deze manier zal de gebruiker tegengehouden worden om te ver te gaan, maar daarnaast gemotiveerd worden om deze grenzen op te zoeken.
​
​
Build
Het proces van het kledingstuk en de applicatie zijn stap voor stap gedurende de build-fase bijgehouden. Voor deze onderbouwing kunt u het proces van de twee producten bekijken. Deze zijn via het menu of onderstaande linkjes te bereiken.
​
​
Voor het kledingstuk zijn diverse testen gedaan om de sensoren zo optimaal mogelijk te plaatsen. Daarnaast is het design van het kledingstuk uitgewerkt en is deze gemaakt. Het kledingstuk wordt zonder werkende sensoren getest bij patiënten met COPD en voorgelegd bij de fysiotherapeuten. De sensoren worden getest op onszelf.
​
De ontwikkeling van de applicatie is door verschillende fases heengegaan. De verandering van het design voor professionaliteit, het onderzoek naar de kleuren, de functionele weergave en de testen hebben voor veranderingen in het design en ontwerp van de applicatie gezorgd. De testen zijn als volgt uitgevoerd.
​
​
Test
Testen design en applicatie
​
Voordat de testen uitgevoerd zijn, is een testplan opgesteld. De doelstelling, vraagstelling, afbakening, plaats en het tijdsbestek voor de testen zijn hieronder uitgewerkt. Aan de hand van deze onderdelen is een draaiboek uitgewerkt en zijn de activiteiten en interviewvragen voor de patiënten met COPD en fysiotherapeuten uitgewerkt. Het draaiboek en het testsysteem zijn via de linkjes in te zien.
​
Doelstelling
Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen wat de verbeteringen omtrent de functionaliteit en het design van het huidige ontwerp van het kledingstuk en de applicatie zijn. Aan de hand van de onderzoeksresultaten, kan het product verder ontwikkelt worden om beter aan de eisen en wensen van de gebruikers en zorgprofessionals te voldoen.
Vraagstelling
De hoofdvraag bij dit onderzoek luidt: “Wat zijn de verbeteringen omtrent de functionaliteit en het design van het huidige ontwerp van het kledingstuk en de applicatie voor patiënten met COPD en fysiotherapeuten?”
Afbakening
Product
In dit stadium van het onderzoek is het niet mogelijk om de testresultaten zo accuraat mogelijk te krijgen, waardoor het testen bij de gebruikers, patiënten met COPD, nuttig bevonden wordt. In dit onderzoek zal alleen de functionaliteit en het design van het kledingstuk en de applicatie onderzocht worden. Omtrent het kledingstuk is de doelgroep de patiënt met COPD en de fysiotherapeut. Omtrent de applicatie is de doelgroep alleen de patiënt met COPD.
Doelgroep
De doelgroep voor dit onderzoek zijn patiënten met COPD en fysiotherapeuten. Dit onderzoek wordt bij de patiënten met COPD volgens de hoog-percentiel-methode gehouden. De patiënten met COPD zullen tot de klasse 3 en 4 behoren. Als de patiënten in de zwaardere klasse in staat zijn het kledingstuk te kunnen gebruiken, zullen de patiënten in de lagere klasse dit ook kunnen. Het is van belang om te weten in welke maat-klasse de patiënten vallen, om het kledingstuk naar omvang te kunnen ontwerpen en testen. Er zullen ten minste vijf patiënten met COPD onderzocht worden (man/vrouw).
Naast de patiënten met COPD zullen er ook ten minste drie fysiotherapeuten onderzocht worden. De fysiotherapeuten hebben minimaal ervaring met de problemen waar patiënten met COPD mee lopen.
Plaats
Het onderzoek bij de patiënten met COPD zal bij revalidatiecentra uitgevoerd worden. Tijdens deze dag zullen meerdere patiënten met COPD meedoen met het onderzoek, om zo in korte tijd een zo groot mogelijke doelgroep te kunnen onderzoeken.
Het onderzoek bij fysiotherapeuten zal bij de fysiotherapeuten in de praktijk, op school en/of in revalidatiecentra uitgevoerd worden.
​
Tijdsbestek
Het eindproduct dient woensdag 9 januari ingeleverd te worden. Om deze deadline te halen, zullen de onderzoeken van 10-14 december uitgevoerd worden.
​
​
Testen sensoren
Naast het onderzoek bij patiënten met COPD, is er een onderzoek voor sensoren bij groepsleden uitgevoerd. Tijdens deze testen is de optimale sensorplaatsing aan de hand van de drie concepten getest.
Product
​
Naar aanleiding van de testen zijn de laatste veranderingen doorgevoerd. Het uiteindelijke product is aan de hand van de risico's uit het risk management en de wensen/eisen uit het pakket van eisen gecontroleerd. Indien niet aan de eisen van het pakket van eisen voldaan kan worden, is onderbouwd waarom dit zo is.
​
Het kledingstuk
Voorafgaand aan de build-fase is in kaart gebracht aan welke eisen binnen het product voldaan kan worden. Daarna is onderbouwd waarom de eisen wel of niet binnen het project uitgevoerd worden.
​
​
De applicatie
Voor de applicatie is hetzelfde proces uitgevoerd.
Pakket van eisen
Voorafgaand aan de build-fase is uitgewerkt aan welke eisen tijdens deze fase voldaan zal worden. De onderbouwing van deze keuze is in onderstaande link uitgewerkt.
​
​
Het eindproduct is op de eisen en wensen van het pakket van eisen gecontroleerd. Uit deze controle bleek dat alle onderdelen die tijdens de build-fase uitgevoerd diende te worden, uitgevoerd en in de applicatie zichtbaar zijn. In het proces van de applicatie is zichtbaar waarom aan de eisen voldaan is. Daarnaast zijn een paar oranje: "Tijdens het ontwerp van de applicatie zal aan deze eis gewerkt worden." voldaan.
​
De personage op het hoofdscherm kan per persoon aangepast worden, waardoor de applicatie gepersonalieerd kan worden. Daarnaast is het mogelijk om een notitie toe te voegen en persoonlijke informatie bij te houden om de gegevens van de parameters te ondersteunen.
​
De parameters zijn individueel inzichtelijk te maken door de iconen en/of tekst van de desbetreffende parameter aan te klikken. Per parameter is een apart scherm ontworpen waarvandaan de gegevens van afgelopen dag/week/maand bekeken kunnen worden. Daardoor wordt ook aan de eis "De applicatie kan de gemeten data weergeven over een bepaalde periode", voldaan.
​
Ten slotte is er aan de eis "De applicatie is voor iedere gebruiker toegankelijk", gewerkt. Er is een onderzoek naar kleurenblindheid en kleuren in het algemeen uitgevoerd. Hierdoor is de applicatie nu door mensen met kleurenblindheid te gebruiken.
​
De eisen waar niet aan voldaan is, zijn eisen die als aanbeveling voor het uitvoeren door de opdrachtgever meegegeven worden.
​
​
Risk management
Uit het risk management zijn diverse opmerkingen gekomen die op de applicatie van toepassing zijn. Twee punten zijn tijdens het project uitgevoerd, namelijk:
- Testen bij gebruikers uitvoeren waarin duidelijk wordt of de weergave van de applicatie naar wens en zichtbaar is.
- Het menu dient overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te zijn. Test dit vooral bij de gebruikers die een applicatie als laatst zullen begrijpen. Wanneer zij het begrijpen, zullen anderen dat ook doen.
​
Tijdens de testen is namelijk bij de gebruikers getest of de weergave van de applicatie naar wens en zichtbaar is. De testen zijn over het algemeen bij mensen uitgevoerd die geen of minimalistisch de telefoon gebruiken. Daarom is ook aan punt twee voldaan.
​
​