top of page

Kleuren van de applicatie

 

Er is onderzoek naar kleuren uitgevoerd, zodat de kleuren de functies van de applicatie ondersteunt en de applicatie door iedere persoon te gebruiken is.

 

Kleurenblindheid

Er zijn meerdere vormen van kleurenblindheid. Deuteranomalie is de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid, waarbij de kleur groen minder correct gezien wordt. Bij deze vorm van kleurenblindheid worden de kleuren rood, groen, oranje en bruin moeilijk van elkaar onderscheiden.

 

Bij het ontwerpen van een applicatie voor kleurenblinden is het belangrijk om gebruik van de volgende toepassingen te maken om de applicatie geschikt te maken:

-        veel lijnen en schaduwen

-        linkjes underlinen

-        outline geven aan kleurvlakken

-        hoog contrasterende kleuren (bv. donkerblauw op lichtgeel)

-        vermijd laag contrast combinaties: rood en oranje, groen en grijs, blauw en paars. (Occhio, z.d.)

 

Omdat er meerdere vormen van kleurenblindheid bestaan, is het lastig een applicatie te ontwikkelen die voor iedere gebruiker met kleurenblindheid te gebruiken is. Dit is alleen mogelijk wanneer de applicatie een instelling bevat waarbij de golflengte op de vorm van kleurenblindheid aangepast kan worden. (ICT&Health, 2016)(Occhio, z.d.)

 

Met behulp van een hulpprogramma (Colblindor, 2018) is de applicatie op de verschillende vormen van kleurenblindheid gecontroleerd. De applicatie ziet er als volgt uit bij de diverse vormen van kleurenblindheid:

  1. De kleur blauw slecht kunnen zien.(Colblindor, 2018)

  2. ​

blauw kleurenblindheid.PNG

​

 

2. De kleur blauw kan niet gezien worden.(Colblindor, 2018)

blauwblind kleurenblindheid.PNG

 

3. Blauwe kegels zijn aangetast.(Colblindor, 2018)

blue cone monochromacy.PNG

​

 

4. De kleur groen slecht kunnen zien.(Colblindor, 2018)

groen kleurenblindheid.PNG

​

 

5. De kleur groen kan niet gezien worden.(Colblindor, 2018)

groenblind kleurenblindheid.PNG

​

 

6. De kleur rood slecht kunnen zien.(Colblindor, 2018)

​

 

7. De kleur rood kan niet gezien worden.(Colblindor, 2018)

rood kleurenblindheid.PNG
roodblind kleurenblindheid.PNG

​

 

8. Totale kleurenblindheid.(Colblindor, 2018)

monochromacy kleurenblindheid.PNG

 

 

De applicatie is te gebruiken voor de meeste personen met kleurenblindheid. De personen die de kleur rood en geheel kleurenblind zijn, kunnen de applicatie niet gebruiken. Het contrast is niet groot genoeg om door deze personen effectief gebruikt te kunnen worden.

 

Na dit onderzoek zijn diverse aanpassingen in de applicatie toegepast, waardoor iedere vorm van kleurenblindheid in de applicatie verwerkt is. Na de aanpassingen ziet de applicatie er voor een persoon met de kleurenblindheid waarbij rood niet gezien kan worden, er als volgt uit:

​

​

na aanpassing kleurenblindheid.PNG

​

(Colblindor, 2018)

 

 

Algemeen kleurenonderzoek

De gezondheidssector bereid zich omwille van de technologische innovaties steeds verder uit. Het is belangrijk om bewust te zijn van de praktische zaken, zoals kleurcontrast in een effectieve user interface/experience bij een gezondheidsapplicatie. Door een verbeterd contrast, kleurenkeuze en een duidelijk overzicht wordt de applicatie voor een grotere doelgroep bruikbaar. (SteelKiwi, 2018)

Om een grote doelgroep aan te spreken om de applicatie te gebruiken, zal rekening met de volgende punten omtrent kleur gehouden worden.

 

Kleur

De applicatie wordt voor medische doeleinden gebruikt, waarbij gevoelige en persoonlijke informatie zichtbaar gemaakt wordt. Het is bij een medische applicatie belangrijk om de kleuren van de applicatie neutraal, zacht en niet afleidend van de functie van de applicatie te ontwerpen. (Chebanova A., 2018)

 

Opvallende kleuren

Bij het ontwerpen van de applicatie is het belangrijk dat de kleuren van de applicatie de functie ondersteunen. Door het contrast van iconen, in vergelijk tot de achtergrond, hoog te houden, blijven de kleurcombinaties duidelijk zichtbaar. Daarnaast is het belangrijk om associaties te gebruiken voor de kleurencombinaties, rood wordt meestal als “fout” weergeven en groen als “goed”.(SteelKiwi, 2018)

 

Tekst

Het is aanbevolen om een witte of zwarte kleur tekst te gebruiken. De kleur van de tekst is  van de achtergrond afhankelijk. De kleuren zwart en wit als tekstkleur geven de applicatie een professionele uitstraling en het contrast tussen deze twee kleuren is groot, waardoor het voor iedere gebruiker leesbaar blijft. (SteelKiwi., 2018)

 

Iconen en afbeeldingen

Iconen in een medische applicatie dienen meteen herkenbaar te zijn, zodat men meteen weet waar iedere icoon uitleg over geeft. Een hulpmiddel is het toevoegen van kleuren die herkenbaar zijn, bijvoorbeeld bij een hartslagmeter de kleur rood. Afbeeldingen horen daarnaast in een hoge resolutie op de applicatie te verschijnen. Op deze manier zijn de kleurcontrasten duidelijk weer te geven, wat de herkenbaarheid van de afbeelding verhoogd. (Tingyi S. Lin, 2013).

 

​

Bronnenlijst

  1. Be kind to the colorblind: webdesign voor kleurenblinden. (z.d.). Geraadpleegd op 7 december 2018, van https://www.occhio.nl/blog/be-kind-to-the-colorblind-webdesign-voor-kleurenblinden

  2. ICT Health. (2016). Microsoft helpt kleurenblinden kleuren te onderscheiden met iPhone app - ICT&health. Geraadpleegd op 7 december 2018, van https://www.icthealth.nl/nieuws/microsoft-helpt-kleurenblinden-kleuren-te-onderscheiden-met-iphone-app/

  3. Colblindor. (2018). Coblis — Color Blindness Simulator. Geraadpleegd op 7 december 2018, van http://www.color-blindness.com/coblis-color-blindness-simulator/+

  4. SteelKiwi. (2018, 13 juni). How to Design a Great Medical App. Geraadpleegd op 12 december 2018, van https://medium.muz.li/how-to-design-a-great-medical-app-c3079f1390e7?gi=c336716570f1

  5. SteelKiwi. (2018). SteelKiwi. Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://steelkiwi.com/projects/mobile-healthcare-app-for-doctor-patient-staff/+/

  6. Chebanova, A. (2018, 30 november). “How to Design a Great Medical App”. Geraadpleegd op 12 december 2018, van https://steelkiwi.com/blog/how-to-design-medical-websites-and-apps/

  7. Tingyi S. Lin (2013) “Recognition Comp rehension Icons”.Geraadpleegd op 12 december 2018 van https://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/31633514/Recognition__Comprehension_Icons_Lin___Lai.pdf?WSAccessKeyId=AKIAIWOWYYGZ2Y53UL3A&Expires=1544715598&Signature=CJPVuNGS%2BbeMjK9Iw6BETl9roA0%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DThe_Recognition_and_Comprehension_on_App

© 2019 door Studenten van de minor Ergonomisch Ontwerpen.

Kinetic analysis.png
Avans_Hogeschool_Logo.svg.png
bottom of page