top of page

Weekopdracht - week 1

  • Writer: Selvin van Venetiën
    Selvin van Venetiën
  • Sep 10, 2018
  • 3 min read

Updated: Sep 21, 2018

Opdracht - Week 1


1. Collage,



2. Personas,

Het nieuwe “Smart Shirt” moet mensen met een COPD gaan ondersteunen in de vorm van monitoring van de buik- en borstademhaling. Het kunnen monitoren en het onderscheid kunnen maken tussen deze twee ademhalingen kan deze doelgroep ondersteunen in hun dagelijks leven.

Stel het volgende verhaal voor: je hebt lijd aan een COPD en wil alsnog naar de supermarkt om boodschappen te doen. Dit doe je te voet. Alleen een probleem, de supermarkt blijkt net te ver om de reis zonder pauzes af te leggen. Ondanks dit obstakel besluit je toch te gaan. Halverwege beginnen de eerste complicaties al op te treden, maar je besluit toch om door te gaan. Dit leidt alleen maar tot verdere complicaties die zijn tol hebben op het lichaam hebben die vermeden zouden kunnen worden om toch halverwege (of zelfs eerder) een pauze in te lassen.

Wanneer deze persoon dit slimme kledingstuk zou dragen zou hij al bij de eerste verschijnselen een terugkoppeling krijgen om een pauze in te lassen. Hierdoor zal hij de rest van de reis zonder verdere problemen af kunnen leggen en kunnen ergere complicaties voorkomen worden.


3. Stretching of the problem:

Q:Waarom moeten er “smart textiles” ontworpen worden?

A: Zodat er op een gebruiksvriendelijke manier bepaalde functies gemonitord kunnen worden.

Q: Waarom zou je op een gebruiksvriendelijke manier bepaalde functies willen monitoren?

A: Zodat mensen die behoefte hebben aan die informatie dat kunnen krijgen op momenten dat het voor hun kritiek is.

Q: Waarom zou het kritiek zijn voor die mensen om op die momenten bepaalde informatie binnen te krijgen?

A: Wanneer iemand met bijvoorbeeld ademhalingsproblemen een X aantal meter kan lopen voordat er verdere complicaties optreden zou een smart textile zijn activiteit kunnen monitoren en een terugkoppeling kunnen geven wanneer deze persoon tegen zijn limiet aan zit.

Q: Wat hebben mensen met ademhalingsproblemen er aan om te weten wanneer ze hun “limiet” hebben bereikt?

A: Het hulpmiddel kan de gebruiker dan een signaal geven om bijvoorbeeld even te gaan rusten.

Q:Waarom moet het hulpmiddel een signaal geven? Kan de gebruiker zelf dit “limiet” niet aan voelen komen?

A: Uit ervaringen is het gebleken dat mensen eerder luisteren naar meetinstrumenten die zeggen dat ze even moet rusten. Ook bestaat er dan niet het gevaar dat wat meer “gemotiveerde” mensen toch zonder pauzes de weg willen afleggen.


Squeezing of the problem:

Voor wie is het “Smart Shirt”: Mensen met ademhalingsproblematiek (COPD)

Wat is een “Smart Shirt”: Een “smart textile” die d.m.v. sensoren het verschil tussen een buik- en borstademhaling kan meten.

Wanneer wordt het “Smart Shirt” gebruikt: Het kledingstuk kan gebruikt worden om het ademhalingspatroon van iemand te monitoren. Deze data kan teruggekoppeld worden aan de gebruiker om bijvoorbeeld zijn limiet (zoals actieradius) te achterhalen. Er moet een kledingstuk ontwikkeld worden die gedragen kan worden tijdens bijvoorbeeld het lopen.

Hoe wordt het “Smart Shirt” gebruikt: Gebruiksvriendelijkheid staat hoog aangeschreven in dit project. In het geval van dit project betekent dat dus dat het shirt volgens een “Plug & Play” principe moet gaan werken. Hiermee zal de kans op slechte metingen verlaagd kunnen worden omdat de gebruiker zelf weinig aan de sensoren en andere componenten hoeft te doen.


4. Nadelen van het huidige product:

Net zoals andere smart textiles die gebruik maken van sensoren moet de kleding goed aansluiten op het lichaam. Niet iedereen heeft dezelfde lichaamsbouw, dit moet opgelost worden door het shirt bijvoorbeeld modulair te maken (sensoren verplaatsbaar).

De huidige “Smart Shirt” versie kan alleen globaal een ademhaling herkennen maar kan nog geen onderscheid maken tussen een buik- en borstademhaling.

De huidige versie maakt nu nog gebruik van een Arduino boordcomputer om de data te verwerken. Dit is echter niet wenselijk omdat de Arduino relatief groot is om in een kledingstuk te verwerken.

Commentaires


© 2019 door Studenten van de minor Ergonomisch Ontwerpen.

Kinetic analysis.png
Avans_Hogeschool_Logo.svg.png
bottom of page