top of page

Doelgroepsanalyse

Om duidelijker in beeld te krijgen voor welke doelgroep het product ontwikkelt zal worden, is een doelgroepanalyse met behulp van een literatuurstudie uitgevoerd.

 

De doelgroep waar het kledingstuk voor ontworpen gaat worden, zijn patiënten met COPD. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een aandoening waarbij de bronchiën chronisch ontstoken zijn, waardoor de longfunctie sterk verminderd naarmate de aandoening verslechterd. Bij verslechtering van de aandoening zal de vorming van slijm toenemen en de longinhoud afnemen.

 

Bij het eerste stadium van COPD is sprake van een toename van slijmvorming wat tot hoesten kan leiden. Naarmate de aandoening vordert, raakt de structuur van de longen beschadigd, neemt de longinhoud af en kan dit in het eindstadium tot blijvende kortademigheid leiden. Naast blijvende kortademigheid, zal een patiënt met COPD waarbij de aandoening verder vordert, meer kans hebben om longaanvallen te ondervinden. Een longaanval, ook wel exacerbatie genoemd, is een ernstig voorval wat een patiënt met COPD kan overkomen. Hierbij is er sprake van een verslechtering van de klachten binnen één tot enkele dagen.(Longfonds, 2018)

​

Er zijn 2 classificaties voor COPD. De eerst classificatie komt uit 2010. Dit meet de hoeveelheid liters lucht dat in een seconde uitgeademd kan worden. Hieruit komt een GOLD classificatie van 0, 1, 2, 3 of 4, waarbij 4 het ernstigst is.

​

GOLD Classificatie voor COPD - versie 2010

GOLD 0 -  risicopatiënt

In dit stadium is er sprake van een normale Spirometrie. Daarnaast kunnen er chronische symptomen zijn, zoals hoesten, sputum productie.


GOLD I – mild COPD

In dit stadium is er sprake van een lichte beperking van de luchtstroom, maar patiënten zijn zich niet altijd bewust dat de longfunctie abnormaal is. GOLD-1 betekent dat 80 tot 100% van de lucht uitgeademd kan worden.

 

GOLD II – matig COPD

In dit stadium veroorzaakt de beperking van de luchtstroom klachten als hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning. Patiënten in dit stadium hebben vaak een medische behandeling nodig om de klachten te beperken. Bij GOLD-2 betekent dat 50 tot 80% van de lucht uitgeademd kan worden.

 

GOLD III – ernstig COPD

In dit stadium is de beperking van de luchtstroom verder verminderd. Patiënten klagen over toegenomen benauwdheid, vermoeidheid, beperkingen in dagelijkse activiteiten en herhaalde verergeringen die allen een uitwerking hebben op de kwaliteit van leven. Bij GOLD-3 betekent dat 30 tot 50% van de lucht uitgeademd kan worden.

 

GOLD IV – zeer ernstig COPD

Dit stadium wordt gekenmerkt door een zeer ernstige vermindering van de luchtstroom, zo ernstig dat de beperking ook invloed heeft op hart en vaten. Soms is dagelijks toedienen van extra zuurstof noodzakelijk. De klachten zijn zo ernstig geworden dat tijdelijke verslechteringen levensbedreigend kunnen zijn. Bij GOLD-4 betekent dat minder dan 30% van de lucht uitgeademd kan worden.

 

In 2013 is er een classificatie bij gekomen wat de ernst van de symptomen en het aantal exacerbaties weergeeft. Hieruit komt een GOLD classificatie van A, B, C of D, waarbij D het ernstigste is:

​

GOLD Classificatie voor COPD - versie 2013

A: Weinig symptomen, weinig risico.

B: Veel symptomen, weinig risico.

C: Weinig symptomen, groot risico.

D: Veel symptomen, groot risico.

​

Onderzoek wijst uit dat COPD vooral op latere leeftijd optreed (65+), waarbij er een te verwaarlozen verschil tussen de hoeveelheid mannen en vrouwen is. COPD gaat vaak gepaard met andere chronische aandoeningen waarvan hart- en vaatziekten de meest voorkomende zijn.

© 2019 door Studenten van de minor Ergonomisch Ontwerpen.

Kinetic analysis.png
Avans_Hogeschool_Logo.svg.png
bottom of page